dimarts, 9 de maig del 2017

Maria Rosa, d'Àngel Guimerà. Recomanació de Marina Borràs Catalan.

QUINA BONA OLOR!! VULL TASTAR AQUEST LLIBRE!!!
Es mostra MariaRosa_Cartel.png.

Angel Guimerà? Sí, ell. Un dels autors més reconeguts del teatre català contemporani. El seu paper en la renovació del teatre català de finals del segle XIX i l’anomenada de la seva obra als escenaris i les pantalles d’Europa i Amèrica han contribuït a difondre internacionalment la cultura catalana.

Ens centrarem en una de les seves obres titulada Maria Rosa publicada el 1894 que pertany a un cicle productiu juntament amb Terra Baixa (1897) i La filla del mar (1900), en el qual el dramaturg assoleix la màxima esplendor.

Aquesta fantàstica i famosa obra enfoca una societat de mitjans del S. XIX. Un segle de constants canvis dels quals destaquem la Revolució Industrial. Va tenir molts efectes rellevants en la societat: capitalisme, proletariat, poder burgès, etc, de fet els personatges són una colla d’obrers que treballen en la construcció d’una carretera.

L’autor pretén desenvolupar amb el rerefons d’un sector de classe baixa, explotada, analfabeta i exclosa socialment una misteriosa i intrigant trama, l’assassinat del capatàs, juntament amb els conflictes amorosos de la nostra estimada protagonista, la Maria Rosa. Però et pregunto estimat lector: què és el que realment et motivarà a llegir el llibre?

Bé, com he dit anteriorment la protagonista de la història és la Maria Rosa. Imagina una noia jove, atractiva, que atrau a primer cop d’ull a tots els obrers de la colla...Et fas la idea?

Ella és enamorada de l’Andreu, tots dos són la parella perfecta del grup. Els connecta un amor incondicional, passional que sempre perdurarà en les seves vides. Distancien a l’Andreu d’ella per motius judicials (no vull fer spolier) i ella queda abatuda i destrossada.

Cau en una depressió tant i tant gran que s’allunya de tots els seus companys i viu sola, “distanciada i aïllada”, sense ganes de saber-ne res de ningú. Les coses que fa l’amor, eh? Però, la noia té molts més problemes. En Marçal, obrer que gràcies a l’Andreu, el seu amic íntim, la coneix, s’enamora bojament d’ella. Aquí la clau de la història.

Descobreix... qui és l’autèntic assassí del capatàs, qui tramarà un pla per allunyar a la Maria Rosa del seu marit per seduir-la i casar-hi amb ella i estar per sempre junts? No t’ho diré és clar, però el que si et puc comentar és que la pobre Maria Rosa a part de sofrir i enyorar al seu marit haurà de suportar la pressió social dels seus familiars i companys perquè superi tot aquest caos i es casi amb en Marçal. És tan estressant !!! No la deixen tranquil·la. La Maria Rosa en conseqüència pensa i repensa, té dubtes si realment estima a en Marçal, si faria bé de casar-se amb ell, si decepcionaria o faltaria el respecte a l’Andreu, si ...si...mil i un interrogants i pors envaeixen el seu cap i tot per mal d’amors. Es casarà amb en Marçal o continuarà sola i trista amb el pensament constant de l’Andreu?

Apreciat lector, si t’agrada la olor que emana aquesta història, et convido que tu mateix descobreixis totes aquestes preguntes que s’hi amaga!!! Si alguna vegada t’has sentit igual que la Maria Rosa, ja saps, mals d’amors i embolics que ets incapaç de resoldre’s, potser la seva història et val per aprendre’ls i aplicar-los! Qui sap!

Anima’t i comença ja, t’asseguro que t’hi enganxaràs!!!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada