dimarts, 11 d’octubre del 2016

Between shades of Gray ("Entre tons de grisos"), de Ruta Sepetys

de Jean-Marc Segarra                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              Kaunas, Lituània, 1941. Podem començar tot recuperant el famós vers català: “que volen aquesta gent que truquen de matinada”. Deportació brutal de lituans cap a la Sibèria profunda feta per agents soviètics una nit qualsevol. El règim stalinià no és gaire lluny del hitlerià: injustícia, repressió i barbàrie institucionalitzat. En aquest cas l’únic crim és pertànyer a una nació sospitosa d’antisocialisme i ser crítics amb el sistema.




Ens endinsem en el relat d’un llarg viatge cap al fred glacial de l’ànima humana. Només els esbossos d’un quadern de dibuix furtiu de la protagonista, Lina, omplen d’escalfor l’esperança de sobreviure. Aquesta adolescent usarà la creativitat artística per crear un món paral·lel on s’anclarà amb totes les seves forces per trobar cert alleujament; i alhora ser la veu testimonial dels fets atroços de la deportació i l’esclavatge en condicions infrahumanes.

La novel.la s’estructura en tres parts ben complementàries, com si fos una tragèdia en tres actes.

     
1-    Lladres i barjaules: detenció i llarg viatge cap al camp d’Altai.
     2-    Mapes i serps: sojorn d’un any a Altai.
     3-    Gel i cendra: viatge des d’Altai, passant per Makarov fins arribar al temut camp de Trofimovsk.
SPOILER!!!

El viatge dins de vagons de bestiar recorden el sistema nazi de la “solució final”. Animalització. Despullar la ment i el cos. Deixar records, estris i pertinences a la teva llar. Haver de sortir esperitat sense saber el perquè, ni quan podràs tornar. Tothom embotit sense escrúpols, sense intimitat, sense pràcticament queviures. A poc a poc perds la noció del temps i entres en estat de xoc. No pots comprendre tanta maldat.

Comença la crueltat de guàrdies, els tripijocs per sobreviure. Només els més forts d’esperit si tenen un polsim de sort afegit, podran albirar el futur immediat. Veurem i sentirem l’angoixa a través dels ulls de la nostra estimada Lina i NO d’un narrador omniscient. Els quadres de Munch ens ompliran la retina i mai més les podrem deixar de banda. EL CRIT ensordirà la nostra ànima. Ens convertirem en espectadors d’un grupet representatiu dels vora 160.000 lituans que van ser foragitats cap a Sibèria.

Seguint la filosofia dictatorial soviètica arriben a camps, a “centres de reeducació mitjançant el treball”! Això ens recorda la posterior similitud dels camps nazis amb el seu “el treball allibera”. Dues cares de la mateixa moneda. El revers i l’anvers dels totalitarismes duts a l’extrem. Calia usar ma d’obra esclava a les mines, les construccions faraòniques, la indústria..., fins arribar a l’extermini individual o col·lectiu.

Desgast psicològic, subalimentació, voluntat arbitrària dels guàrdies i un fred polar inhumà. Fins i tot, una norma: sempre cal treballar. Només podran aturar temporalment les tasques si arriben a -50º C. Els duran al límit de la subsistència. Això permet evitar i neutralitzar qualsevol possibilitat de resistència.

Amb la Lina veurem com evoluciona la història, l’èxode, les relacions amb els seus familiars i altres presoners, amb els guàrdies i els seus sentiments més íntims.

Entre tons de grisos és el resultat de la mescla de la blancor de les volves de neu amb la negror més dura de la nit polar. Reflecteixen una visió plàstica del paisatge físic i del paisatge mental del comportament humà plena de matisos. La duresa física de la terra congelada de l’àrtic s’equipara amb la buidor infinita de les ànimes torturades dels presoners.

Després de tanta foscor albirarem un bri d’esperança. Qui té la sort de sobreviure es conjura a ser testimoni vivent i maldarà perquè mai més torni a passar quelcom tan espaordidor. Ailàs! A vegades som un xic naïf! Però no volem perdre la nostra DIGNITAT HUMANA. Si ho aconseguim, podrem sobreviure qualsevol malifeta.

Us animem a llegir Entre tons de grisos. Podeu acompanyar la lectura amb la música del pianista Gavin Mikhail composada expressament per a la novel.la.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada